Tuesday, July 6, 2010

NISBAH DAFTAR PEMILIH BARU

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelaskan jumlah sebenar pendaftaran bagi pemilih baru antara Melayu dan bukan Melayu adalah dalam nisbah 2:1, bukannya 1:40 seperti yang didakwa seorang pemimpin Pemuda Umno baru-baru ini.

Menurut Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (gambar di atas) nisbah dua Melayu dan 1 bukan Melayu itu dikira berdasarkan lebih setengah juta
pendaftaran baru sejak suku tahun pertama 2008 hinggalah suku tahun pertama pada tahun ini.


Isnin lalu, Berita Harian melaporkan kajian biro keahlian dan daftar pemilih pergerakan itu mendapati nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak pilihan raya umum 2008 sehingga bulan ini adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu.

Pengerusinya Hishamudin Yahya dilaporkan berkata kajian pihaknya itu merangkumi keseluruhan aspek termasuk umur dan jantina membabitkan golon
gan muda dan tua.

Justeru, beliau dilaporkan berkata, senario ini seharusnya menyedarkan orang Melayu bahawa kuasa politik mereka boleh terhapus jika terus enggan mendaftar sebagai pengundi.

Tan Sri Abdul Aziz menjelaskan daripada keseluruhan 569, 137 pemilih baru
, sebanyak 62 peratus atau 355,807 orang daripada kalangan orang Melayu, Cina sebanyak 23.03 peratus (131,047 orang) dan India 4.89 peratus (27,823 orang).

Manakala bagi Bumiputera Sabah pula sebanyak 3.67 peratus (20,871 orang), Bumiputera Sarawak sebanyak 4.76 peratus (27,104 orang), Orang Asli 0.42 peratus (2,378) dan lain-lain Bangsa sebanyak 0.72 peratus (4,109 orang).

Bagaimanapun, menurut Tan Sri Abdul Aziz pendaftaran pada bulan lalu melalui parti politik menunjukkan golongan Melayu ketinggalan berbanding kaum bukan Melayu.

"Mungkin dia petik (yang) itulah," katanya yang mendakwa memantau kadar tersebut setiap bulan.

Ditanya adakah nisbah untuk bulan lalu itu boleh mencapai tahap 1:40, Abdul Aziz menjawab:

"Saya tidak mahu komen nisbah orang lain. (Kalau) satu (Melayu) dengan 40 (bukan Melayu), maknanya 1,000 (Melayu), (bersamaan) 40,000 (orang bukan Melayu)."

Tan Sri Abdul Aziz berharap fenomena itu hanyalah bersifat sementara dan beliau juga menyatakan bahawa DAP merupakan parti politik paling aktif mendaftarkan pengundi baru buat masa ini.

"(Buat masa) sekaranglah. Pada bulan Mei, kamu tengok dia (DAP daftar) 14,000 (orang), Umno (hanya) 7,000," katanya.

Maka dengan itu, Pergerakan Puteri UMNO Bahagian Cheras akan mengorak langkah dengan mencari, mendaftar dan memastikan penambahan pengundi - pengundi baru di kalangan belia Melayu di Parlimen Cheras.

1 comment:

Bingai @ Bangang said...

Maaf tuanpunya blog sebab lari tajuk,
Saya masih lagi dengan penutupan IKYS tumpang letak dalam topik terbaru tuan.

Kepada yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang IKYS sila ke blog saya di http://tendangterajang.blogspot.com/2010/07/ikys-rugi-atau-nak-cari-untung-pintas.html
Luahan hati bapa saudara kepada salah seorang pelajar IKYS

aku yang bingai