Tuesday, July 6, 2010

"SUARA PEMIMPIN MELAYU AKAN LENYAP KERANA GHAIRAH JAGA HATI BUKAN MELAYU " - DATUK WIRA SYED ALI AL HABSHEE

PEMIMPIN Melayu harus berani bersuara jika kepentingan dan hak keistimewaan orang-orang Melayu di negara ini masih lagi dipertikaikan oleh bukan Melayu, tegas Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee.

Untuk itu katanya, kuasa yang ada pada pemimpin Melayu tidak wajar sewenang-wenangnya dipergunakan bagi tujuan mengambil tindakan terhadap mereka yang lantang bersuara memperjuangkan kepentingan orang Melayu.

“Jika setiap kali pemimpin yang berani bersuara menegakkan hak orang Melayu diberikan amaran akan diambil tindakan, lama-kelamaan suara itu akan lenyap dan dipandang sepi oleh bukan Melayu,” tegasnya lagi.

Akibatnya jelas beliau, masa depan orang Melayu menjadi bertambah teruk apabila turut dieksploitasikan oleh parti-parti politik perkauman yang ghairah untuk berkuasa.

Beliau kesal apabila ada pemimpin Melayu lantang mengkritik kebiadaban bukan Melayu, maka pemimpin Melayu tersebut yang akan diberikan teguran dan dituduh sebagai rasis.

Pendirian songsang ini katanya, menjadi salah satu punca sesetengah orang Melayu termasuk golongan profesional kurang berminat membabitkan diri dengan pertubuhan politik termasuk UMNO.

Beliau bimbang sikap buruk sangka terhadap kelantangan sesetengah pemimpin Melayu akan memberi kesan negatif kepada masa depan negara ini.

“Apabila setiap kali hak orang Melayu dicabar dan dipertikaikan oleh bukan Melayu seperti dalam isu agama, ekonomi, pelajaran, bahasa dan budaya, kita diminta supaya bersabar kerana ingin menjaga hati rakan kita,” tegasnya.
Tambah menyedihkan jelas beliau, ada segelintir pemimpin politik Melayu sanggup bersubahat dengan bukan Melayu untuk berkongsi kuasa menghancurkan hak keistimewaan orang Melayu di negara ini.

“Kita disarankan supaya diam kerana khuatir akan melukai hati rakan bukan Melayu, akibatnya generasi muda Melayu turut mempertawakan sikap baik hati kita itu,”.

Tetapi soal Syed Ali, sampai bilakah orang Melayu diminta bersabar dan menjaga hati kaum lain sedangkan perasaan orang Melayu tidak pernah mereka perdulikan.

“Kita diminta bersabar kononnya nak jaga hati rakan bukan Melayu, tetapi apakah mereka juga pernah nasihatkan kaum mereka supaya jangan ungkit perkara sensitif kerana mengambil hati orang Melayu,? soal beliau.

Katanya, kalau bukan Melayu tahu menghormati dan menjaga hati orang Melayu, mereka tidak akan berani mengungkit pelbagai perkara yang sudah dipersetujui bersama termasuk yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Dalam hubungan ini tegasnya, sudah sampai masanya pemimpin UMNO harus berani bangkit, berterus-terang dan jujur kepada perjuangan bangsanya sendiri.

Oleh sebab itu jelasnya, ingatan Datuk Seri Najib Tun Razak supaya pemimpin UMNO (Melayu) harus menjadi pemimpin yang disanjung rakyat perlu dijadikan kenyataan.

“Kalau Presiden UMNO sendiri menegaskan beliau inginkan yang terbaik untuk parti, maka kita diperingkat bawah perlu sahut kata-kata beliau dengan memulakan langkah seterusnya, iaitu berani dan berterus-terang kepada bangsa kita sendiri,” tegasnya.

Mengulas lanjut kenyataan Najib semasa merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Pekan, Pahang semalam yang mahukan sesama pemimpin UMNO menasihati di antara satu sama lain, Syed Ali menjelaskan ;

“ Banyak yang tersirat disebalik kenyataan Najib itu, tetapi yang pasti kita perlu bangkit sebagai sebuah pasukan untuk memastikan UMNO menempa kejayaan lebih cemerlang,”

Apa yang penting katanya, pemimpin UMNO harus berani bersuara memperjuangkan kepentingan umat Melayu kerana rakyat mahu melihat UMNO kekal menjiwai perjuangan mereka.
"Kalau kita bersikap retorik, tidak berani bersuara memperjuangkan kepentingan Melayu, jangan salahkan orang Melayu apabila mereka menolak UMNO pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang," tegasnya.

Sehubungan itu katanya, sesama pemimpin UMNO harus menerima nasihat jika peringatan itu tidak menjadikan UMNO lesu dipersendakan pihak lawan termasuk bukan Melayu yang amalkan politik perkauman.

Sumber berita : umnobahagiancheras.blogspot.com

No comments: